Annons

En riktigt god helg!


Goda ostar från Österlen, salta kex och smakrik äppelmust från Kivik. Helgen har varit väldigt god! Och väldigt svårnavigerad för mig som vill gå ner i vikt!

Var på matmässa i Malmö i fredags och fick smaka på ljuvligt god mat från olika mindre producenter i Skåne. Men det var inte bara smaklökarna som gick i spinn. Jag  lyssnade även på den inspirerande Claus Meyer, en av huvudpersonerna bakom världens bästa restaurang, Noma i Köpenhamn.
En 49-årig man uppväxt på halvfabrikat. Som ung åkte han till Frankrike och började intressera sig för mat och så småningom ifrågasätta hela sin bransch.
– På den tiden var spanska och franska kockar som jobbade på trestjärninga Michelinkrogar inte intresserade av hur råvarorna odlades utan bara vad de kunde göra med sin galet lyxiga och dyra mat. De var trollkonstnärer och magiker med intresse för det molekylära köket. Då började vi fråga oss om varför inte äpplen och savojkål kan vara lyxmat, berättar Claus Meyer.
Så såddes fröet till det som skulle utvecklas till det nordiska matundret med Noma i spetsen.
– Kocken ska inte stå på piedestal utan vara en ansvarstagande och ödmjuk tjänare som respekterar naturen. Vi spekulerade i om tiden kunde vara mogen för det.
Det var den. Fakta kollades. Det visade sig att 95 procent av all svamp i de Nordiska skogarna står och ruttnar bort och att massor av ätliga bär aldrig plockas. Claus Meyer såg sig omkring i Köpenhamn och upptäckte att det fanns flera Kineskrogar och italienska restauranger än danska.
– Om man saknar stolthet för det egna köket blir man lätt ett offer, säger han.

Annons

Ute i Europa och andra delar av välden fanns den stoltheten. I Danmark och Norden hade han stora företag skapa nästan monopolliknande förhållanden. Utbudet av olika typer av produkter var de samma oberoende var man bodde.
– Monopol skapar liknöjdhet. Motsatsen skapar ett språk om vad som smakar bäst.
Begreppet nordisk mat var vid den tiden ett jungfruligt begrepp. Ingen hade använt det. Däremot var både nordisk litteratur och arkitektur välkänt i världen.
2004 samlades 16 tongivande kockar från alla nordiska länder och skapade ett manifest. Det skulle vara en ledstjärna i mörkret när var och en sedan återvände hem för att fortsätta jobbet.
Det blev succé för de restauranger som antagit det nordiska konceptet Noma är flaggskeppet, intresset för mat har ökat, utbudet från små producenter efterfrågas. Och Claus Meyer fortsätter sin mission för att vi ska kunna köpa bättre mat.

Många ville få sig en pratstudn med gurun inom Nordisk mat - Claus Meyer.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas